T K

ATASAY Kuyumculuk - Goldsupplıer

Proje İçeriği

Kuyum sektöründe Türkiye’nin ilk tedarik uygulaması Goldsupplier portalıdır. Bu portal sayesinde yurtiçi ve yurtdışı mağazalarımızda satışa sunulan ürünlerin tedarik siparişleri, üretimi ve perakende müşteriye ulaştırılması süreçlerinin izlenebilir olması sağlanmıştır. Bu portalı aktif olarak 42 adet atölye kullanmaktadır ve üretilecek tüm siparişler bu tedarikçilere aktarılmaktadır. Bu siparişler aktarılırken; tedarikçiler yüzde kaçını üretime almış, paketlemiş, göndermiş bunların ürün kodları nelerdir vb. gibi dashboardlar ve raporlarla durumları görülebilmektedir. Kuyumculukta altın, pırlanta, safir vb. gibi değerli madenler işlenip nihai ürüne getirildiği için maliyet, ağırlık, ayar, karat vb. gibi bir çok parametre öne çıkmaktadır. Portaldan tüm detayları gören tedarikçilerimiz buna göre ürünleri üretmekte ve müşterilerimize iletmektedir. Ayrıca B2B’deki alyans dizayn programımız ile ürünler doğru dizayn ile tedarikçilere ulaşmaktadır. Tedarikçilerimize portal üzerinden kullanılabilen hassas terazi, RFID barkod yazıcı gibi ürünlerle destek verilerek ürünü sadece üretmesi değil; doğru gram, doğru ürün kodu ve doğru barkod ile ürünün bize ulaştırılması sağlanmıştır. Böylelikle değerli ürünün aynı zamanda izlenebilirliği sağlanmıştır.


Projenin Amacı

bahadir.kumrallar@atasay.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Atasay bünyesinde böyle bir portal veya sistem yokken siparişler mail vasıtasıyla, excel tabloları üzerinden veya tedarikçiler aranarak, excel tabloları havada uçuşarak yapılıyordu. Ayrıca üretilen ürünler lojistik tarafında kabul edilirken hangi koleksiyon, hangi marka, kimin ürünü vb. gibi bir çok sorunla karşılaşılıyordu.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Proje her ne kadar standart bir tedarik portalı gibi gözükse de, tüm ürünler üretildikten sonra RFID oluşturularak, müşteriye teslime kadar RFID teknolojisi üzerinden süreçler ilerletilmektedir. Aynı zamanda 0,001 gramın önem kazandığı bir sektörde, hassas terazinin portal ile entegrasyonu sağlanmıştır. Diğer parametrelerin yanı sıra doğru ağırlığın da sistemden girilmesiyle, ürünlerin %0.01 hassasiyetinde üretilmesi sağlanmaktadır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projeye üst yönetimimizden tam destek aldık. Tedarikçilerimizin bazıları küçük atölyeler olduğu için bilgisayar kullanmak istemediler veya hassas terazi, RFID barkod yazıcı gibi ürünler alarak ek maliyete girmek istemediler. Bu durumda Üst yönetimimiz devreye girerek tedarikçilerimize bu imkanları sağlamışlardır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Projenin hayata geçirilmesiyle müşterilerimize doğru sipariş, daha hızlı teslim süresi ve doğru ürünün gelmesiyle satış, üretim ve lojistik süreçlerimiz doğrudan etkilenmiş, iyileşme sağlanmıştır. Daha önce siparişlerin tedarikçilere iletilmesinde, ürünlerin üretilmesinde, üretilen ürünlerin merkezde kabul edilip mağazaya gönderilmesinde ve doğru müşteriye iletilmesinde sıkıntılar yaşanıyordu. Bu sorunlar projenin hayata geçmesiyle minimum seviyeye indirilmiştir. Bu süreç aynı zamanda e-ticaretten gelen üretim siparişlerini de içerdiği için, Atasay.com’u kullanan müşterilerimiz de doğrudan etkilenmekteydi. Bu konuda 2018 yılında toplam 3142 adet şikayet alınmışken, 2019 yılının ilk 6 ayında bu sayı 114 adettir. Bu şikayetlerin içinde kargo süreci şikayetleri de vardır.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projemizde doğru siparişin doğru tedarikçiye, doğru ürünün doğru müşteriye iletilmesini amaçladık. Portaldan önce mail ve excellerle mükerrer üretimler, yanlış kodlu ürünler, ürünlerin kimi zaman yanlış tedarikçiye gönderilmesi gibi birçok sorunlarla karşılaşılıyordu. Bu da ciddi bir zaman kaybına yol açıyordu. Şu anda doğru siparişin doğru tedarikçiye iletilme yüzdesi, 42 adet aktif tedarikçimiz ile 2019 yılının ilk 6 ayında %99,9 oranındadır. Ayrıca doğru ürünün doğru müşteri iletilmesi konusunda, 2018 yılında, müşterilerin bu konudaki şikayeti 3142 adet iken, 2019 yılının ilk 6 ayında bu oran 114 adete düşmüştür. Diğer taraftan 2018 yılında, pırlanta gibi özel üretilen taşlı ürünlerde, üretim hızımız ortalama 9.6 günden 5.7 güne düşürülmüştür. (Koleksiyon ürünleri özel hazırlık gerektirdiği için bu rakamlara dahil edilmemiştir.)


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemizde toplam 6 kişi çalışmıştır. Bu proje tedarik zincirini yöneten marka departmanına bağlı operasyon birimi ile yürütülmüştür. IT ekibinden iki kişi .Net Yazılım geliştirici, bir kişi analist ve tester rollerinde görev yapmıştır. Operasyon ekibimizden tedarikçi tarafında iki kişi ve siparişleri yöneten arkadaşlarımızdan bir kişi görev yapmıştır. Ayrıca lojistik ekibimiz de projeye destek vermiştir.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Proje tamamen iç kaynaklarımızla yaptığımız bir projedir. Sadece terazi ve barkod okuyucu gibi donanımsal ürünlerin bir kısmı bizim tarafımızdan karşılanmıştır.